Elektrostimulatie in de Moderne Praktijk

Kinesitherapie is een jonge wetenschap, zo wordt regelmatig gezegd. Toch heeft ons vak al vele evoluties gekend. Zo ook op het gebied van toepassingen met allerhande blinkende en klinkende apparaten. Men gebruikte ultrageluid of lasers om herstel te versnellen, elektrische stromen om medicijnen in de spieren te drijven en vele andere therapeutische agentia om de patiënt beter of sneller te kunnen helpen. Nobel en innoverend op het eerste zicht, maar betrekkelijk nutteloos wanneer we de wetenschap volgen. Hierover zullen we in een andere blog meer vertellen.

 

Nadat ik bijna 20 jaar geleden het kind met het badwater weggooide heb ik een 10-tal jaren geleden opnieuw kennis gemaakt met neuromusculaire of musculaire elektrostimulatie. De technische evolutie stond niet stil, want een modern apparaat past moeiteloos in je broekzak. En deze vorm van elektrotherapie heeft zowel in de wetenschap als in de praktijk al meermaals zijn nut bewezen.

 

Een spier zal pas werken indien een prikkel toekomt vanuit ons zenuwstelsel. In bepaalde indicaties is het aangewezen om deze prikkel toe te dienen door een toestel buiten het lichaam. Wanneer bijvoorbeeld een bewuste aanspanning van je bovenbeenspier niet goed lukt na een operatie, kan een stimulator ervoor zorgen dat de spier toch geactiveerd wordt. Zo kunnen we een opstapje bieden naar meer bewuste spieroefeningen. Wetenschap leert ons dat je op deze manier de eerste fase van herstel na een knieoperatie sneller en meer succesvol kan verlopen. Tevens ondersteunt de wetenschap het gebruik van elektrostimulatie bij pijndemping (TENS) en ontspanning of recovery.

 

In onze praktijk ben ik (Kevin dus 😉) en Stefan Deckx gecertificeerd Compex® Advanced Trainer. Samen doceren wij een vernieuwende aanpak van elektrostimulatie aan studenten kinesitherapie & collega’s in het werkveld.

 

Bent u patiënt, cliënt of collega? Heeft u interesse in het gebruik en de effecten van elektrostimulatie? Contacteer ons gerust via het contactformulier op onze website!

Huisbezoeken

Soms is het voor een patiënt niet mogelijk zich te verplaatsen naar onze praktijk. Maar omdat we hen ook tijdens die eerste cruciale fase succesvol

LEES MEER >